Kjære fantastiske venner,
Da jeg i går spurte om noen kunne tenke seg å være gjest på bloggen min, så ANTE jeg virkelig ikke hva jeg satte i gang!
Skal jeg fortelle deg hvor mange mail jeg har mottatt i dag? 308! TREHUNDREOGÅTTE mail med flotte, kule blogger og innlegg fra dere! Herregud, TAKK!
Jeg har plukket ut et innlegg som jeg følte både rørte meg- og som berørte hjertesaken min. Samtidig har den en fin dose faglig tyngde. (Dessuten digger jeg at folk tør å ha MENINGER! ;-))
Jeg ønsker Trine Øfsti Bråten hjertelig velkommen inn på min blogg! SNURR FILM! 🙂
Psykisk helse i skolen.
Mitt navn er Trine Øfsti Bråten. Jeg jobber til daglig som terapeut og coach i mitt eget firma Diameta. Jeg jobber som miljøarbeider på en skole i Oslo. I disse jobbene har jeg samtaler med barn, ungdom, foreldre og voksne mennesker. Dette gir meg en god oversikt over hva folk flest sliter med. Alt fra barnet og opp til den voksne.
Jeg driver også, sammen med Nina Ruud kurset som heter foreldrekurs. Her kurser vi foreldre privat eller via barnehager, skoler og bedrifter. I denne forbindelse har jeg fått innblikk i hvordan det er å være lærer. Hvordan det er å være elev. Og hvordan det er å jobbe på skole i Oslo.
Jeg fikk inspirasjon til å skrive denne artikkelen via Christine Otterstad – eier av denne bloggen. For en ukes tid siden delte hun et sterk og ekte blogginnlegg der hun spør: ”Hva heter det faget som forbereder oss på livet igjen?”
Kort fortalt handlet dette innlegget om hennes forventninger til skolesystemet, da hennes datter skulle begynne på skolen. Jeg stiller meg sammen med Christine i kampen om å få inn et nytt fag i Norske skoler. Dette er et godt forebyggende tiltak. Bare tenk på hvor mye det koster samfunnet å rehabilitere alle de menneskene som ikke har fått hjelp, og som har falt utenfor eller rett og slett har blitt uføretrygdede.
Jeg ser med mine egne øyne hvor viktig dette er for det enkelte barnet. Jeg ser også hvor lite tid lærerne har til å gjøre disse tiltakene. Jeg ser hvordan foreldre sliter med å ta seg av sine egne barn. HER MÅ POLITIKERNE PÅ BANEN.
Jeg har selv hatt en del timer med 6 og 7 klassinger i det jeg kalte Psykisk Helse. Dette var noe de syntes var interessant, og de deltok ivrig i diskusjoner underveis. Det kom også opp mange forslag til hva vi voksne kan gjøre for å bedre hverdagen for barna. Et forslag var egne timer der de lærer om selvfølelse, lærer om livet, lærer om hvordan de på best mulig måte skal være seg selv.
Hver gang jeg stod foran døren til klasserommet etter dette, var det noen elever som spurte om vi skulle lære enda mer om det samme temaet. En tankevekker!
En annen veldig viktig ting jeg ser i hverdagen, er at foreldre trenger bevisstgjøring på hvordan de på best mulig måte skal styrke barna sine og seg selv. En lærer sa til meg at det foreldrene gjør hjemme betyr 6 ganger mer enn det som skjer på skolen i forhold til elevenes læring. Dette ser jeg med egne øyne i min jobb på skolen. Det er mange foreldre som har en så stressende hverdag at dette går utover barna deres.
Når vi snakker med foreldre som er på foreldrekurs, kommer det ofte opp at hverdagen fylles til randen med aktiviteter og jobbstress. Det ikke er tid til å følge opp lekser eller sette seg ned med barnet å bare prate. Familien forsvinner heller inn i en verden med spill, sosiale medier osv. for å slappe av. Dette er en helt annen diskusjon, men det er ofte dette vi får tilbakemeldinger på.
MITT FORSLAG TIL ENDRING ER: Et eget fag på skolen som for eksempel kan hete PSYKISK HELSE (ledet av faglærere innen dette feltet) FORELDREKURS, (dette bør være obligatorisk når du får et barn.) Mer TID TIL LÆRERNE for å følge opp ENKELTELEVER (altså mindre byråkrati).
Hilsen Trine
Tusen takk, Trine.
Klem Otters
5 tanker om “Velkommen til Otters sin gjesteblogger: TRINE”
Karenmoren
Har akkurat kommet hjem fra foreldremøte i 4. Klasse der halvparten av møtet handlet om det dere etterlyser. 1 time i uka (er det ikke fint?) har klassen en spesialpedagog som underviser i et opplegg som heter Steg for steg . Elvene maserer hverandres skuldre og hender og lærer å sette ord på følelsene sine . Foreldrene fikk opplesning fra en bok som heter sjenanse som brukes innenfor dette opplegget og som blant annet beskrev hvordan det kjennes i kroppen når man er sjenert ,at hvis noen er sjenert er de ofte veldig gode til å lytte osv . For tiden er dette min sønns favorittfag på skolen . Det høres veldig bra ut, både for den enkelte og for klassemiljøet .
Anonym
Dette støtter jeg. Utrolig viktig tema.
nadiafinstad68
❤ Trine ❤ BRA BRA BRA
Anette
Et superviktig tema du er inne på der, selv synes jeg faget for barn på skolen burde hete Selvutvikling, og det bør være i alle trinn fra 1.-10.!!! Det er egentlig helt utrolig at ikke det er kommet for lengst, men heldigvis vet jeg om dyktige folk som jobber for saken 🙂
Anonym
Bra skrevet, men jeg foretrekker Otters 😉