Du trenger ikke blogge eller ha planer om å skrive en bok. Du trenger ikke engang like å skrive. Vi er uansett innimellom avhengig av å få folk til å lese det vi skriver. Det kan være alt fra å få spredd et viktig budskap på facebook til å lage en fengende tekst for bedriften din.
Jeg har skrevet denne bloggen i snart tre år. Jeg har aldri under 8000 lesere pr innlegg. Som oftest mange fler. De mest leste bloggene mine har rundet et sekssifret nummer for lenge siden. Men jeg prøver å ikke henge meg opp i hvor mange lesere jeg har, jeg føler det forstyrrer fokuset på det viktigste; nemlig å skrive fra hjertet. Men det er selvfølgelig viktig. Hvem gidder skrive en blogg ingen leser?
Hva er det som gjør at noen tekster blir spredd som varmt hvetebrød på facebook, mens andre forsvinner i mengden?
I dag skal jeg gi deg tre tips som har hatt stor betydning for min bloggsuksess 🙂
1. Vekk en følelse
Jeg skriver aldri for kun å gi ut informasjon. Folk synes faktasetninger er kjedelige. Flett informasjonen inn i en følelse.
Målet for hver eneste av mine blogger er at folk skal sitte igjen med en følelse – da vil de huske meg. Alt fra latter, tårer, irritasjon, ettertanke til gåsehud og engasjement.
Hvilke lærere, foredragsholdere eller rett og slett mennesker husker du best fra lang tid tilbake? Jo, de som vekket en følelse i deg, ikke de som kun kom med fakta. Du glemmer ord – men du husker hvilke følelse du hadde.
Gi av deg selv. Tør å gå litt utafor. Det er alt for (!!) mange kjedelige tekster der ute! Folk vil underholdes. Folk vil røres av en følelse.
2. Kom til poenget
Jeg er en typisk blogg-leser. Dette betyr at jeg som oftest står på bussholdeplasser, i smug på jobben eller når jeg lager middag når jeg leser andres tekster. Det FØRSTE jeg gjør er å scrolle meg nedover for å se hvor lang teksten er. Er den for lang, går jeg ikke engang inn og leser. Du har da mistet meg FØR jeg begynner å lese!
ALDRI mer enn 500 (pluss/minus) ord! Kom til poenget! Korte setninger og enkle ord. «Vanlige» folk gidder ikke lese lange, faglige tekster! Det er krevende å skrive kortfattet og enkelt – men på nett er dette helt nødvendig.
(Her har faktisk «rosabloggerne» skjønt det. Kortfattet og fine bilder.)
3. Kvalitet vs kvantitet
Det er bedre å ha én fulltreffer enn 10 halvveis. Tenk kvalitet, ikke kvantitet. Jeg har en regel om at jeg ikke sier noe om jeg ikke har noe å si. Aldri legg ut en blogg bare fordi det er lenge siden sist. Ikke skriv bare for å skrive. Dette går som regel utover kvalitet. Kanskje skuffer du også de leserne som forventer samme kvalitet som sist blogg/innlegg.
Kvalitet innebærer også rettskriving og setningsoppbygging. Mye slurvefeil er unødvendig i disse stavekontrolltider. Dårlig språk kan irritere.
Dette er tre av mange flere viktige punkter for å skrive et bra innlegg. Jeg har mange andre viktige tips på lager, men DA må du komme på kurset mitt.
Nytt kurs kommer på nyåret 🙂
Lykke til ❤