Jeg sitter og leser i Aftenposten om høy selvmordsstatistikk blant unge. Helseminister Bent Høie er bekymret. Han vil nå ha psykisk helse inn i skolen. Professor og leder for NSSF Lars Mehlum vil nå ha psykisk helse som eget fag i skolen.
Jeg kunne blitt glad. Jeg kunne tenkt at jeg nærmet meg en seier av ett eller annet slag. Jeg kunne tenkt at mengder med gratis foredrag og arbeid kanskje nærmet seg slutten. Men jeg vet bedre. Jeg har nemlig vokst opp i dette landet.
Nå skal vi gå x antall nye runder. Det skal prates om. Igjen og igjen. Det skal legges bort en stund, før en eller annen slitsom mamma begynner å sloss igjen. «Åja, det var det psykisk helse-greiene ja. Kanskje vi skulle tatt det frem og tittet på det igjen?»
Rundt og rundt og rundt.
Jeg tror, helt oppriktig, at om folk visste hva mental trening/psykisk helse ER, så ville saken vært en ganske annen. Jeg merker at dette får en del motstand av hvermansen. Motstanden kommer spesielt fra menn. Middelaldrende menn.
Psykisk helse blir nemlig sett på som noe sykelig og pinglete. Noe jentete greier som mest går ut på å sy puter under armene på dagens allerede bortskjemte ungdom. Herregud, de løper allerede rundt med fallskjermjakker og Michael Kors vesker! Trenger de mer dill, liksom??
Synes du Petter Northug, Marit Bjørgen, Anja Edin og Cecilia Brækhus er noen dillete pingler? Neppe!
Disse folka jobber jevnt og trutt med mental trening! Disse folka – og uendelig mange andre idrettsfolk, ledere, politikere og vanlige folk som deg og meg, jobber HVER DAG med mental trening!
De jobber med å ha riktig fokus i en helt vanlig hverdag. De jobber med å se muligheter istedenfor problemer. De jobber med å utfordre seg selv til å bli trygge nok til å ta ordet i forsamlinger. De jobber med selvfølelsen sin. De jobber med hvordan de skal bruke språket sitt slik at de blir forstått best mulig. De jobber med kommunikasjon. De jobber med å drite i hva andre måtte mene om dem, så lenge de stoler på sine egne verdier.
Alt dette ER MENTAL TRENING! Så om du trodde at man satt i en deprimert ring og sutret over at mora til Morten ikke lar ham være ute til lengre enn ti om kvelden, eller at Jørgen er dust som såret Nina ved å spørre om hun hadde mensen i går, SÅ TAR DU FEIL!
Mental trening har ikke noen med «vanlig folkeskikk som du skal få av foreldrene dine» å gjøre!
Mental trening er konkrete verktøy som gjør at barnet ditt, ungdommen din, det mennesket du elsker mest i hele verden, blir et sterkt trygt menneske. Kanskje MYE sterkere og tryggere enn du selv noen gang har vært!
Psykisk helse er ikke for å redde alle de syke på skolene, det er for å unngå at de BLIR syke!
Verden ser annerledes ut enn da du og jeg gikk på skolen. Det må vi bare deale med! Kravene er større. Prøvene er flere. Det er in å være «flink pike».
Vi er nødt for å ta forholdregler! Vi er nødt for å herde, trene opp og bevisstgjøre ungene våre til å bli mentalt sterke mennesker. VI vet mer om psykisk helse i dag enn for noen år siden. Vi vet hvordan vi skal trene den opp. Det er ikke verre det!
Joda, kanskje akkurat din unge er mentalt sterk fra før av, men vet du hva?
Man kan ALDRI bli FOR mentalt sterk! …eller hva sier du Bent Høie?
Vil du bli med Otters til Malaga på camp med mental og fysisk trening? Sjekk ut dette!
9 tanker om “Slapp av, ungen din kan aldri bli FOR mentalt sterk!”
Siri
Jeg er helt enig og helt for dette, dette å få mental trening inn i skolen. Men, jeg føler at man burde starte med de voksne først.
Rett og slett starta ett eller annet kurs for alle som er innom fødestua. Når man går fra der som mor og far, burde man på ett mental trening kurs. For ett barn som vokser opp hos ett voksent mennske som er trygg i seg selv, vil automatisk være mer trygg og selvsikker og takle utfordringer på en helt annen måte, enn ett barn som vokser opp hos voksne som til stadigheter rakker ned på seg selv og/eller andre. Vi som voksne er jo med på å skape ting i barnet.
Bak ett barn står det alltid en voksen.
Jeg har selv hatt unge i alder 14 – 17 i samtale hos meg pga lav selvfølelse og de har blomstret opp i samtale hos meg. Så med en gang mor eler far har kommet for å hente de, forandrer hele holdningen seg igjen.
Og i samtaler sier de alle det samme, jamen de voksne hører ikke, ser ikke, forstår ikke.
Så samme som det er dressurkurs for hundeeiere og de kursene er for eieren og ikke hunden, så burde det være påbudt med kurs for alle som skal ha omsorg for barn i privaten som i yrket, å ta mental trening.
Da hadde vi skapt en god forandring.
Hjelper lite med en sterk ungdom hvis mor eller far er svake for det er de som vil påvirke barnet aller mest i det lange løp.
Inge Ås
Jeg tror jeg har snakket om dette i over 20 år. Det er spennende at det nå er veldig mange som snakker om noe av det samme. ILIANA akademiet som jeg har drevet i over 30 år er endelig i gang med et prosjekt på en videregåede skole i Nordland. DU ER GOD kaller vi det. Og det dreier seg ikke så mye om å «bli sterk» – men å gjeneroble seg SELV, finne sitt indre grunnfjell som faktisk er der bak mange skuffelser. Derfor bruker vi både visualiseringer, meditasjon, avstressing og kreative tilnærminger, samt teori hvor vi lærer elevene at det er ok å ha alle følelser, men at de kan benyttes på bedre måter når man lærer hvordan. Prosjektet startet våren 2014 og vi en nå igang med andre runde. Vi tilbyr forøvrig det samme til ansatte og lærere. Her trengs mange forskjellige aktører, og snart har vi integret dette i skolen. Det er jeg sikker på!
Srine
Veldig bra at du retter fokus mot dette emne! Jeg gleder meg til du skal holde foredrag på Bøler skole. Da skal jeg sitte på første rad;)
Gro Ingrid Takle
Lars Mehlum sier: – Hensikten må være å lære barn og unge om psykisk helse og psykisk lidelse, gode holdninger til å søke og motta hjelp når det er nødvendig, ferdigheter i å regulere følelser, og hvordan bruke disse i å løse følelsesmessige problemer.
Du bør ikkje blande det å være psykisk sjuk med problemer som mykje lekser, krav om å være flink «pike» osv. Det kan så klart gå utover psyken det og, men følelser som dukker opp tidlig og ein ikkje forstår kva er, må det opplysast om.
Ein treng å få vite kva dette er, kvifor ein er uroleg, lei seg ( uten grunn ), litt for høgt oppe osv.
Rus er ofte «medisinen» som blir tatt, for ein kjenner at dette hjelper. Kva om ein visste at dette er ein heilt normal sjukdom som mange har? For mange sliter med dette uten å forstå og mange blir rusmisbrukere pga. dette. Rus bedøver slike følelser som kjem når ein er psykisk sjuk. Synes det er bra at ungane våre skal ha kunnskap om dette og at det er hjelp å få. kor mange har vi ikkje alt mista på grunn av lite kjennskap til dette.
Mental trening er bra,ungane treng å lære seg realitetane. Men ikkje bland korta. Er du psykisk sjuk så hjelper det lite at nokon seier at ein må «psyke» seg opp.
Mams
Hei. Jeg har en sønn på 6 som er høysensitiv. Han er aktiv, og gjør så godt han kan for å være like tøff som, eller tøffere enn, de andre guttene i klassen. Myk inni – hard utenpå. Han sliter med dårlig selvfølelse og kan tidvis gå helt i knas av hendelser, motgang eller tilsnakk. Han trenger også å innarbeide strategier for hva han kan gjøre når han blir overstimulert, eller for å unngå overstimulering. Har du tips til litteratur, kursing, film, coach etc. som kan hjelpe? Jeg forsøker så godt jeg kan å backe ham opp i forhold til ting som skal mestres, han trenger ofte ekstra bekreftelser. Og jeg forsøker også å trygge ham på at han er god nok som han er, og at han ikke trenger å være så tøff og overkompensere, men skulle gjerne hatt flere «verktøy i kassa».
Julie @ WolfItDown
Synes noe slikt som læring av mental helse på skolen hadde vært helt genialt! Føler meg selv (25 år) veldig utrygg i samfunnet på flere plan. Mange går rundt og er skikkelige boksmart, mens andre har høyere sosialintelligens (de fleste har store deler av begge to), men hva med de gangene en ikke føler seg så sterk, og hva om det skyldes depressjon?
Det og ha noen som kan faget til og opplyse oss tror jeg er nødvendig, særlig i et såpass teknisk moderne liv som vi lever i nå. Og om en hadde hatt større tilgang til noen og snakke med (køene til psykologer kan være kjempelange, og ofte har en gjerne ikke så lang tid på seg før en mistes i tankespinn), dess bedre!
Håper de ikke legger saken fra seg, men tar tak – det er på tide x
Mamma
Enig! Skulle ønske mine barn fikk dette faget inn i sin skoledag.
Hvor kan man få lært seg denne mentale treningen? Jeg kunne trengt tips til åpne noen dører for min eldste. Han ser gjerne problemer og negativt med det meste i perioder. Virker som han har kjørt seg fast i et spor.
Super blogg. 😊
christineotterstad - også kalt Otters
Hei Mamma 🙂
Mental trening finnes overalt i disse tider I form av bøker, kurs, utdanning og 1:1 coaching.
Om du ønsker kurs anbefaler jeg http://www.metaresource.no. Der har de korte og lange kurs, pluss utdanning over flere år.
Forslag til bøker: Den nye til Anja Edin er bra, Øyvin Hammer sin nye bok er knall og Trine Åldstedt sine bøker er bra, Alt av Tony Robbins duger også.
Om du ønsker mer personlig opplæring så ta kontakt med meg på mail så skal jeg henvise deg til knakanes gode trenere 🙂 christine@dinlifecoach.no
Sissel Ervik Thorstensen
Så sant, så sant. – kunne bare visse personer skjønt det 🌸